Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Ziemniaki faszerowane z pieca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa dostarcz około 158 kcal

Ziemniaki faszerowane z pieca

Składniki:

Ziemniaki faszerowane z pieca

 

  • 8 średnich ziemniaków gotujących się na sypko(każdy po80-100g)
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 200gcombra jagnięcego bez tłuszczu i ścięgien
  • 125g masła ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki ziaren sezamu

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane z pieca
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Ziemniaki dokładnie umyć ułożyć na blasze i piec 35 minut na środkowym poziomie. Soczewicę ugotować al dente przez 10 minut w osolonej wodzie wyłożyć na sitko i odsączyć. Comber przekroić wzdłuż na 3-4 paski a następnie w małą kostkę. Na patelni roztopić część masła mięso doprawić solą i pieprzem i smażyć 3 minuty na średnim ogniu.Dodać soczewicę i curry smażyć 2 minuty.Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni.Ziemniaki wyjąć z pieca trochę ostudzić i przekroić na połówki .Łyżeczką wydrążyć miąższ przełożyć go do miski i rozgnieść widelcem.Masę ziemniaczaną wymieszać z resztą ziołowego masła soczewicą i jagnięcina doprawić solą pieprzem i napełnić łupiny ziemniaków. Faszerowane ziemniaki posypać sezamem i wstawić na 4-5 minut.Pilnować cały czas aby ziemniaki się nie przypiekły.