Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się gotowane ziemniaki, nie masz pomysłu na coś nowego, oto przepis dla Ciebie. Ziemniaki z aromatycznym boczkiem. Skuś się.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

Pieczone ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki

I

Pieczone ziemniaki
Przygotowanie ziemaników, ziemniaki obieramy, myjemy, robimy otwór, doprawiamy i pieczemy.

1. Ziemniaki obierasz, myjesz, kroisz wzdłuż na połówki, robisz łyżeczką otwór. Ziemianki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

II

Pieczone ziemniaki
Przygotowanie farszu grzybowego do faszerowania ziemniaków.

2. Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiasz solą oraz pieprzem. Grzyby przekładasz do naczynia, dodajesz ser żółty straty na tarce o dużych oczkach oraz ketchup.

III

Pieczone ziemniaki
faszerowanie ziemniaków farszem grzybowym.

3. Farszem napełniasz otwory każdego ziemniaka.
4. Ziemniaki zapiekasz 10 minut w piekarniku w 180 °C.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego.