ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ziemniaki i fenkuł zapiekane z mięsem i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanki zawsze cieszą się powodzeniem i są podzielne , a więc doskonałe na spotkania rodzinne , czy z przyjaciółmi. Z ziemniakami , koprem włoskim , mięsem i serem bardzo nam smakowała.

Ziemniaki i fenkuł zapiekane z mięsem i serem

Składniki:

Ziemniaki i fenkuł zapiekane z mięsem i serem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i fenkuł zapiekane z mięsem i serem

ETAP 1:

Fenkuły umyć, osuszyć i odkroić zieloną część. Pokroić na ćwiartki. Obgotować w osolonej wodzie ok 10 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki obrać , umyć i pokroić na połówki lub na ćwiartki. Obgotować w tej samej wodzie ok 10 min i też przełożyć do naczynia.

Mięso wyrobić z jajkiem oraz z drobniutko posiekaną zieloną częścią kopru ( łyżkę posiekanego kopru odłożyć do dekoracji ) oraz przyprawą i bułką tartą.

Formować małe kulki i obtaczać w mące. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę ( ok 0,5 litr ).

Ugotowane mięso i ser mozzarella przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Do chłodnego wywaru po gotowaniu mięsa dodać śmietanę i roztrzepane jajka oraz pieprz. Takim sosem zalać zawartość naczynia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 35 min.

Danie podawać ciepłe, posypane zieloną częścią kopru włoskiego. Smacznego.