Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ziemniaki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

czyli po cabańsku- Chrzanowski przysmak

Ziemniaki pieczone

Składniki:

Ziemniaki pieczone

 

  • Ziemniaki ( w miarę małe) ok.5 kg
  • Kiełbasa -0,5 kg
  • Marchewka –kilka sztuk, ja lubię sporo więc ze 3 duże
  • Natka pietruszki
  • Boczek – 0,5-07 kg
  • Koperek
  • Cebula 0,5-0,7kg
  • Oliwa

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone
Ziemniaki jeśli są małe mogą być w całości, jeśli większe pokroić na pół lub ćwiartki. Kiełbasę i marchew w plasterki. Pietruszkę i koperek można kroić lub nie. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulę w niewielkie paseczki.
Układac w garnku warstwami: ziemniaki, kiełbasa, marchew, boczek, cebula, zielenina- kilka warstw aż do zapełnienia garnka. Polać oliwą.
Spód można wyłożyć skórą z boczku.
Piec na ogniu w garnku żeliwnym ok. godziny