Sposób przygotowania:
Ziemniaki po cabańsku
ziemniaki obrac pokrajac w plastry lub osemki,cebule pokroic w polplasterki.marchew obrac i pokroic w krazki,zielenine posiekac,kielbase i boczek pokroic w plastry,sloninke poplastrowac.
Na dno garnka wlozyc sonine i oblozyc nia boki garnka na sloninke polozyc ziemniaki cebule,marchew zielenine posolic popieprzyc dac wedline i boczek.Wszystkie skladniki ukladac tak warstwami az sie skoncza.Ostatnia wierzchnia warstwa to ziemniaki.Dobrze ubic dlonia ,nakryc liscmi kapusty,przykryc pergaminem lub folia aluminiowa.Wstawic w zar ogniska i na wierzch garnka polozyc kawal darni ziemia do gory.Piec okolo 1.5 godziny...najlepiej po godzinie sciagnac darn i sprawdzic dzidka czy ziemniaki sa miekkie.Jk juz sa miekkie wysypac wszystki do miski.Podawac z salatka z pomidorow i oczywiscie kieliszeczkiem wodeczki schlodzonej.
Na dno garnka wlozyc sonine i oblozyc nia boki garnka na sloninke polozyc ziemniaki cebule,marchew zielenine posolic popieprzyc dac wedline i boczek.Wszystkie skladniki ukladac tak warstwami az sie skoncza.Ostatnia wierzchnia warstwa to ziemniaki.Dobrze ubic dlonia ,nakryc liscmi kapusty,przykryc pergaminem lub folia aluminiowa.Wstawic w zar ogniska i na wierzch garnka polozyc kawal darni ziemia do gory.Piec okolo 1.5 godziny...najlepiej po godzinie sciagnac darn i sprawdzic dzidka czy ziemniaki sa miekkie.Jk juz sa miekkie wysypac wszystki do miski.Podawac z salatka z pomidorow i oczywiscie kieliszeczkiem wodeczki schlodzonej.
góralka