ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Ziemniaki z boczkiem i warzywami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa potrawka na smaczny obiad z aromatycznym boczkiem

Ziemniaki z boczkiem i warzywami

Składniki:

Ziemniaki z boczkiem i warzywami

 

  • 7 ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mieszanka warzyw (brokuł, fasolka, kukurydza, marchewka)
  • chilli, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z boczkiem i warzywami
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie przez pół godziny -aż będą miękkie. Boczek kroimy na paseczki i Podsmażamy bez dodatku oleju. Cebulę czerwoną kroimy w piórka a czosnek siekamy na drobniutkie kosteczki lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku. Nadmiar tłuszczu zbieramy i wlewamy na drugą patelnię. Do boczku dodajemy mieszankę warzyw mrożonych lub świeżych i dusimy do miękkości. W tym czasie ziemniaki powinny być ugotowane, więc odcedzamy je, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Całość łączymy posypując ziemniaki z boczkiem i warzywami.

Tagi:

ziemniaki