Sposób przygotowania:
Ziemniaki z klopsami mielonymi
Ziemniaki obrać, opłukać i lekko podgotować w bulionie( może być z kostki rosołowej).
Po ugotowaniu wyjąć, przestudzić.
Z każdego ziemniaka odciąć kapelusik (czyli górę ).
Łyżeczką wydrążyć miąższ, wydrążone części rozgnieść widelcem.
Farsz mięsny;
Do mięsa mielonego dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz rozgniecione ziemniaki.
Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową i na koniec dodać starty na tarce ser żółty.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Przygotowane ziemniaki nadziewać masą mięsną.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać do niecałej połowy bulionem (pozostałym po
gotowaniu ziemniaków).
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut.
Gotowe gorące ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podawać z ulubionym sosem.
Po ugotowaniu wyjąć, przestudzić.
Z każdego ziemniaka odciąć kapelusik (czyli górę ).
Łyżeczką wydrążyć miąższ, wydrążone części rozgnieść widelcem.
Farsz mięsny;
Do mięsa mielonego dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz rozgniecione ziemniaki.
Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową i na koniec dodać starty na tarce ser żółty.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Przygotowane ziemniaki nadziewać masą mięsną.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać do niecałej połowy bulionem (pozostałym po
gotowaniu ziemniaków).
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut.
Gotowe gorące ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podawać z ulubionym sosem.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Miło mi Magda.
Dziękuję i Pozdrawiam.;)