Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

ziemniaki z robalem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie według pomysłu mojego męża

ziemniaki z robalem

Składniki:

ziemniaki z robalem

 

  • 10 sporych ziemniaków,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule (jedna do kotletów, druga do sosu),
  • 2-3 kromki czerstwego chleba,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 kostka rosołowa drobiowa albo na wędzonych żeberkach,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

 

Sposób przygotowania:

ziemniaki z robalem
Ziemniaki obieramy, dokładnie. następnie musimy myjemy wydrążyć na wylot, obgotować 10 minut w osolonej wodzie, wystudzić.

Chlebek moczymy w mleku, odcisnąć.

Mięso, chleb, jajko, podsmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać (tak jak na kotlety mielone).

Tak powstałą masą nadziać ziemniaki.

ziemniaki układamy w rondlu, przykryć je wodą, dodać kostkę bulionową, pokrojoną w kostkę cebulę, dusić na małym ogniu, mieszając aż do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, mieszać należy bardzo delikatnie,żeby ziemniaki się nie rozpadły

Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze 10 minut i gotowe :)