Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ziemniaków zamiast smalcu dodać usmażonej wędzonej słoniny.

Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wsypać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć około 10 minut. Następnie do papryki dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć do odparowania wody. Na patelni zeszklić na łyżce smalcu pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i zrumienić. Na pozostałym smalcu podsmażyć ziemniaki. Do podpieczonych wsypać podsmażoną kiełbasę, cukinię z papryką, przyprawić do smaku i wymieszać.
Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią
Paprykę należy dłużej smażyć od cukinii bo jest twardsza.
Ziemniaki zapiekane z papryką i cukinią
Wszystkie składniki razem wymieszać i chwilę podsmaażyć.