Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z seremPrzygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki.
Krojenie ziemniaków:
Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy na spód naczynia połowę pokrojonych ziemniaków.
Przygotowanie sosu:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
Wykładamy na warstwę ziemniaków 1/2 sera ze śmietaną.
Przykrywamy pozostałymi pokrojonymi ziemniakami. Wykładamy pozostały ser ze śmietaną.
Etap końcowy:
Przykrywamy pokrywką naczynie żaroodporne. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok. 20 min. Podajemy gorące.