Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycaca zapiekanka z boczkiem, cebulą i śmietaną. Pyszne połączenie, dobra jako dodatek do mięs lub samodzielne danie

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
Ziemniaki bierany i kroimy w dosyć cienkie plastry.
Cebulę kroimy w "półkrążki"
szalotke siekamy drobno
boczek kroimy na mniejsze kawałki i wytapiamy, az bedzie chrupiacy
śmietany mieszamy, dodajemy przecisniety czosnek, zioła, sol i pieprz.
Niskie nacyznie do zapiekania smarujemy lekko maslem, ukladamy ziemniaki warstwe, potem sypiemy troszke cebuli i szalotki, dodajemy kilka kawalkow bockzu i zalewamy smietana i tak warstwami ukladamy resztę, czasem przesypując serem, ostatnia warstwa to smietana i ser, zapiekamy w piekarniku pod folia aluminiową okolo 40 minut (zalezy od ziemniakow), zdejmujemy folie i pieczemy tak aby ser sie przyrumienil :) temperatura piekarnika to opcjonalnie 180-200 stopni :)
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
smazymy boczek tak, aby go wytopić i przyrumienić na chruko
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
przygotowujemy sobie skłandiki, zieminiaki boczek , smietane wymieszana z ziolami i czosnkiem oraz cebule
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
ulozone wartwy zalewamy ostatecznie smietana i sypiemy serem
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
gotowa zapieknake polecwam jeszcze smietana z rozmarynem