Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną i cebulą
Ziemniaki bierany i kroimy w dosyć cienkie plastry.
Cebulę kroimy w "półkrążki"
szalotke siekamy drobno
boczek kroimy na mniejsze kawałki i wytapiamy, az bedzie chrupiacy
śmietany mieszamy, dodajemy przecisniety czosnek, zioła, sol i pieprz.
Niskie nacyznie do zapiekania smarujemy lekko maslem, ukladamy ziemniaki warstwe, potem sypiemy troszke cebuli i szalotki, dodajemy kilka kawalkow bockzu i zalewamy smietana i tak warstwami ukladamy resztę, czasem przesypując serem, ostatnia warstwa to smietana i ser, zapiekamy w piekarniku pod folia aluminiową okolo 40 minut (zalezy od ziemniakow), zdejmujemy folie i pieczemy tak aby ser sie przyrumienil :) temperatura piekarnika to opcjonalnie 180-200 stopni :)
Cebulę kroimy w "półkrążki"
szalotke siekamy drobno
boczek kroimy na mniejsze kawałki i wytapiamy, az bedzie chrupiacy
śmietany mieszamy, dodajemy przecisniety czosnek, zioła, sol i pieprz.
Niskie nacyznie do zapiekania smarujemy lekko maslem, ukladamy ziemniaki warstwe, potem sypiemy troszke cebuli i szalotki, dodajemy kilka kawalkow bockzu i zalewamy smietana i tak warstwami ukladamy resztę, czasem przesypując serem, ostatnia warstwa to smietana i ser, zapiekamy w piekarniku pod folia aluminiową okolo 40 minut (zalezy od ziemniakow), zdejmujemy folie i pieczemy tak aby ser sie przyrumienil :) temperatura piekarnika to opcjonalnie 180-200 stopni :)
zewa
ile ma być tej śmietany i czy na 5 ziemniaków taka ilość pieprzu to nie za dużo?
Donnna
śmietana 30% połowa opakowania 250 ml i tyle samo homogenizowanej , a pieprzu absolutnie nie jest za dużo, jest lekko wyczuwalny, ale po skonsumowaniu stwierdzam, ze moglam dac go nawet wiecej :)