Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ziemniaki ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać do kotletów lub pieczeni.

Ziemniaki ziołowe

Składniki:

Ziemniaki ziołowe

 

  • 1,5 kg ziemniaki
  • 4 łyżki gęsiego smalcu
  • łyżka tartego żółtego sera
  • szklanka lekkiego bulionu
  • drobno pokruszony liść laurowy
  • łóżeczka suszonego tymianku
  • łyżka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ziołowe
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plastry, osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować gęsim smalcem. Ziemniaki układać warstwami, każdą posypując solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, listkami laurowymi, zieloną pietruszką, tymiankiem i na końcu skropić gęsim smalcem. Ziemniaki zalać bulionem do 3/4 wysokości, zagotować na ogniu, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż będą miękkie a woda odparuje.
Następnie wierzch posypać startym serem żółtym i wstawić do piekarnika.Piec 40 minut.