Sposób przygotowania:
Zimne nóżki-galaretka wieprzowa
Nóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić aby sie nie rozgotowały bo będa potrzebne. Mięsko wyjać z wywaru i odstawić do przestudzenia. Wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, marchewki pokroić na plasterki lub półprasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem, schłodzone i skropione octem.