Sposób przygotowania:
Zimne nóżki wg Zewy
Nóżki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do wysokiego garnka.
Zalać zimną wodą tak aby woda wystawała na około 1 cm ponad nóżki.
Włączyć gaz i gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny zdejmując burzyny.
Po godzinie dodać obrane warzywa, i wszystkie przyprawy i dalej gotować na małym ogniu do miękkości nóżek.
Gdy nóżki i warzywa będą miękkie wyjąć je łyżką cedzakową na miskę.
Po przestudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
Seler o pietruszkę odrzucić.
Wywar w razie konieczności dosolić.
W dowolnym naczyniu umieścić obrane części nóżek i pokrojoną marchewkę.
Wywar przecedzić i zalać nim masę mięsną.
Galaretę schłodzić po czym wstawić do lodówki do stężenia.
Włożyć je do wysokiego garnka.
Zalać zimną wodą tak aby woda wystawała na około 1 cm ponad nóżki.
Włączyć gaz i gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny zdejmując burzyny.
Po godzinie dodać obrane warzywa, i wszystkie przyprawy i dalej gotować na małym ogniu do miękkości nóżek.
Gdy nóżki i warzywa będą miękkie wyjąć je łyżką cedzakową na miskę.
Po przestudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
Seler o pietruszkę odrzucić.
Wywar w razie konieczności dosolić.
W dowolnym naczyniu umieścić obrane części nóżek i pokrojoną marchewkę.
Wywar przecedzić i zalać nim masę mięsną.
Galaretę schłodzić po czym wstawić do lodówki do stężenia.