Sposób przygotowania:
Zimne nóżki z golonkąETAP 1:
Nogi o golonkę umyć i włożyć do garnka. Wlać tyle wody aby jedynie ledwo przykryła mięso. Dodać obrane i opłukane marchewki, pietruszkę, pora i selera. Włożyć przyprawy: listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Wywar musi być słony. Zagotować i gotować ok. 2 godziny aż nóżki zaczną się rozpadać.
Wyjąć mięso i oddzielić je od kości i skóry. Wyjąć też marchewki i pokroić je w kostkę. Wywar przecedzić od warzyw. Do wywaru włożyć z powrotem mięso rozdrobnione na kawałki i marchewkę. Dodać majeranek i żelatynę namoczoną i rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody i ponownie zagotować.
Następnie gorące nóżki rozlać do salaterek, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na noc. Podawać z pieczywem pokropione sokiem z cytryny lub octem.