mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa marokańska z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest idealna na zimowy obiad, gdyż na długo syci i dodaje bardzo wiele energii do działania.

Zupa marokańska z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa marokańska z soczewicą

 

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 410 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 820 g posiekanych pomidorów z puszki, bez skórki
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka oliwy
  • 2,5 cm kawałek korzenia imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • litr wywaru warzywnego
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:

Zupa marokańska z soczewicą
W garnku lub dużym rondelku rozgrzewam oliwę, smażę w nim przez około 5 minut posiekaną cebulę, aż się zezłoci. Dodaje do niej posiekany czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili. Smażę wszystko to kolejną minutę. Soczewicę płuczę, zalewam wrzątkiem, odcedzam. Dodaje do garnka soczewicę, pomidory i bulion. Następnie gotuje przez pół godziny. Dodaje osączoną z puszki ciecierzycę, gotuje kolejne 10 minut. Zupę doprawiam solą i pieprzem. Zdejmuje garnek z ognia, dodaje posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Zupę nalewam na talerze i podaje z naturalnym jogurtem oraz natką pietruszki.
Zupa marokańska z soczewicą
Soczewicę płuczę i przelewam wrzątkiem, dzięki czemu szybciej się ugotuję
Zupa marokańska z soczewicą
Pod koniec gotowania do zupy dodaję osączoną ciecierzycę