Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Zimowe leczo z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W sezonie mrożę sobie bazę na leczo tzn. pokrojone w paseczki papryki różnych kolorów i rodzajów . A potem tylko dodaję coś i duszę .

Zimowe  leczo z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimowe leczo z kurczakiem

 

  • 4 pokrojone w paski ( wypestkowane zamrożone papryki
  • 2 pomidory
  • 3 cebule
  • 1 pierś kurczaka
  • 20 dag wędzonki
  • 1 kiełbasa śląska drobiowa
  • 1 kiełbasa ( wielkości śląskiej ) podwędzana
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • maggi w płynie do smaku
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Zimowe leczo z kurczakiem
Pokrojoną drobno cebulę i zeszklić na kilku łyżkach oleju. Wędzonkę i kiełbasy pokroić ( boczek w drobną kostkę, a wędliny w pół plasterki ). Dorzucić do cebuli i smażyć mieszając aż się zrumienią . Pomidory pokroić w kostkę i dorzucić do garnka . Dołożyć kostki bulionowe i rozmrożoną paprykę .Dolać 1/4 szklanki oleju .Pierś z kurczaka pokroić , posolić i posypać mieloną papryką . Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju . Przełożyć do garnka . Wymieszać . Przykryć . Dusić na małym gazie 30 minut . Doprawić do smaku mielonym pieprzem , mieloną papryką i maggi. Podawać z pieczywem lub ziemniakami .
Zimowe  leczo z kurczakiem
Podstawowe składniki do leczo to papryka , pomidory , cebula , wędzonka , kurczak , wędliny
Zimowe  leczo z kurczakiem
Podsmażyć cebulę , pokrojone wędliny , podsmażonego kurczaka
Zimowe  leczo z kurczakiem
Dodać pokrojone pomidory i paprykę - podgrzać i dusić
Zimowe  leczo z kurczakiem
Leczo dusić na małym gazie 45 minut pod przykryciem