aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Zimtsterne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne niemieckie ciasteczka.

Zimtsterne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimtsterne

 

Sposób przygotowania:

Zimtsterne
Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Choć te prawdziwe ciasteczka składają się tylko ze zmielonych migdałów, to dla mnie lepsze są wymieszane z orzechami laskowymi :) Zmielone migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę cukrem pudrem.Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut w 140 stopniach (termoobieg) na najniższym poziomie.
Zimtsterne
mieszamy orzechy z cynamonem
Zimtsterne
ubijamy białko na sztywną piane
Zimtsterne
wykrawamy ciasteczka
Zimtsterne
smarjemy ubitym bialkiem i pieczemy