Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziołowa polędwica na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę mnie irytuje gotowanie polędwicy na parze . To nie jest sposób na nią jaki mi najbardziej odpowiada - zdecydowanie wolę doprawioną na ostro z patelni. Ale czasem przychodzi ,, mus,, i trzeba kombinować by zjeść coś , żeby dało się zjeść.

Ziołowa polędwica na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowa polędwica na parze

 

  • 1 mała polędwica wieprzowa
  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 białej części pora
  • pasek skórki cytryny
  • 1 duża gałązka lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 gałązka mięty
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 szczypty soli

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa polędwica na parze
Umyć polędwiczkę. Osuszyć. Lekko posolić. Obłożyć ziołami i umieścić w woreczku do gotowania na parze dodając połowę masła i skórkę cytryny. Obrać i umyć ziemniaki, marchew i por. Ułożyć w drugim woreczku do gotowania na parze. Lekko posolić .Zamknąć woreczek. Oba woreczki umieścić w górnym garnku do gotowania na parze. Do dolnego garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Nastawić górny garnek i gotować pod przykryciem 15 minut. Otworzyć woreczki by para docierała do mięsa i warzyw - gotować ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa-zamknąć woreczek i niech poczekają, aż mięso się dogotuje. Mięso gotować jeszcze ok. 40 minut ( polędwica w całości tak się mniej więcej gotuje ). Gdy będzie miękka dołożyć obok woreczek z warzywami by się podgrzałyZ polędwicy usunąć zioła. Odkroić 2-4 plastry mięsa na obiad , a resztę ostudzić i podawać na zimno do chleba. Warzywa polać masłem i sokiem z warzyw ( z gotowania). * gotuję mięso i warzywa ułożone w woreczku do gotowania na parze by były bardziej soczyste ( w woreczku zbiorą się soki które wypłucze para. ** druga sprawa to czas gotowania - nie mogę podawać warzyw ani mięsa al'dente , bo pewne schorzenia ( cukrzyca, trzustka, wątroba ) , a i wiek już takiej formy gotowania nie tolerują - ma być po prostu miękko i łatwo do strawienia. 
Ziołowa polędwica na parze
Obłożyć polędwicę gałązkami ziół i lekko posolić
Ziołowa polędwica na parze
Ułozyć polędwicę z ziołami w woreczku do gotowania na parze
Ziołowa polędwica na parze
Obrane i umyte warzywa umieścić w woreczku
Ziołowa polędwica na parze
Po kilkunastu minutach woreczki uchylić i gotować mięso i warzywa do miękkości