Sposób przygotowania:
Ziołowa polędwica na parze
Umyć polędwiczkę. Osuszyć. Lekko posolić. Obłożyć ziołami i umieścić w woreczku do gotowania na parze dodając połowę masła i skórkę cytryny. Obrać i umyć ziemniaki, marchew i por. Ułożyć w drugim woreczku do gotowania na parze. Lekko posolić .Zamknąć woreczek. Oba woreczki umieścić w górnym garnku do gotowania na parze. Do dolnego garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Nastawić górny garnek i gotować pod przykryciem 15 minut. Otworzyć woreczki by para docierała do mięsa i warzyw - gotować ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa-zamknąć woreczek i niech poczekają, aż mięso się dogotuje. Mięso gotować jeszcze ok. 40 minut ( polędwica w całości tak się mniej więcej gotuje ). Gdy będzie miękka dołożyć obok woreczek z warzywami by się podgrzałyZ polędwicy usunąć zioła. Odkroić 2-4 plastry mięsa na obiad , a resztę ostudzić i podawać na zimno do chleba. Warzywa polać masłem i sokiem z warzyw ( z gotowania). * gotuję mięso i warzywa ułożone w woreczku do gotowania na parze by były bardziej soczyste ( w woreczku zbiorą się soki które wypłucze para. ** druga sprawa to czas gotowania - nie mogę podawać warzyw ani mięsa al'dente , bo pewne schorzenia ( cukrzyca, trzustka, wątroba ) , a i wiek już takiej formy gotowania nie tolerują - ma być po prostu miękko i łatwo do strawienia.