lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Polędwica z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polędwica w aromatycznym sosie warzywnym

Polędwica z warzywami

Składniki:

Polędwica z warzywami

 

  • Polędwica wieprzowa
  • koper włoski
  • marchewka
  • cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 20 dkg pieczarek
  • pół szklanki śmietany 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka majeranku, bazylii, kardamonu
  • 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z warzywami
Polędwicę kroimy w plastry i dodajemy do niej pokrojony cienko czosnek, imbir, pieprz i połowę curry. Odstawiamy na godzinę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po około 1 min z każdej strony. Wykładamy na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy czosnek, imbir, pokrojoną w paski cebulę, koper i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażymy. Dodajemy bulion i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy śmietaną z mąką. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Można podawać z kluskami na parze