Sposób przygotowania:
Poświąteczne bułki z wkładką
Ciasto : Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i wymieszać aż drożdże będą płynne. Wlać mleko, dodać mąkę, wbić jajka a potem dodać przyprawy i zetrzeć do miski margarynę na grubych oczkach. Ciasto wyrobić i odstawić. Farsz : Boczek i schab oraz cebulę pokroić w kostkę. Wok lub patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony boczek i schab i podsmażyć. Dodać cebulę i przyprawy i smażyć aż cebula lekko zmięknie. Farsz przestudzić. Wykonanie bułeczek : Ciasto ponownie wyrobić, podzielić je na dwie części i w miarę potrzeby oprószając mąką wałkować na podłużne placki nie za cienkie. Wzdłuż przez środek ciasta wyłożyć połowę farszu i założyć na farsz najpierw jeden bok ciasta i na ten nałożyć drugi. Lekko spłaszczyć baton i obrócić łączeniem do dołu. Baton ciąć na kawałki ( z jednego batona wyszło mi 8 kawałków ) i układać na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, zetrzeć na nie ser na drobnych oczkach i posypać chili. Tak samo postępować z drugą ciasta i farszu. Bułeczki zostawić do podrośnięcia a potem piec je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Podawać na gorąco najlepiej z czerwonym barszczykiem.