thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czyli małe delikatne, a zarazem chrupiące klopsiki z puree ziemniaczanego z ziołami i sosem ziołowo- cebulowym

Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie..

Składniki:

Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie..

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie..
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać. Ziemniaki podusić na puree z odrobiną mleka. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać po 1 łyżce posiekanych ziół i trochę tymianku. Wbić jajo, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W dłoniach formować małe okrągłe lub podłużne placuszki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Będą smażone gdy sos będzie gotowy. Sos: Na łyżce masła, w rondelku podsmażyć pokrojoną cebulę. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, powoli wlewać do rondelka z cebulą cały czas mieszając. W miarę potrzeby dolać wody- do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodać kostkę bulionową, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, gałką, ewentualnie solą. Dodać świeżych ziół w ilości wg uznania. Gdy sos jest gotowy, można usmażyć klopsiki puree. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym dobrze oleju, na złocisty kolor. Obracać delikatnie. Podawać z dodatkiem sosu i dowolnego mięsa. Ja jadłam z klopsami mielonymi, pieczarkami i ogórkiem konserwowym:)