Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie grzybowym
Grzyby zalać szklanką letniej wody i zostawić namoczone na minimum godzinę. Ugotować w wodzie w której się gotowały. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno. Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Pokroić miąższ bułki w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn. Do mielonego dodać jajko , bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką. Gotować w wywarze 20 minut. Wyjąć łyżka cedzakową. W garnuszku roztopić masło i wsypać mąkę -zamieszać. Wrzucić pokrojone grzyby ( jeśli mamy dodać Masło kurkowe). Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą ).