Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

I znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym.

Pulpety w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie grzybowym

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia bułka ( miąższ bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka masła kurkowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie grzybowym
Grzyby zalać szklanką letniej wody i zostawić namoczone na minimum godzinę. Ugotować w wodzie w której się gotowały. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno. Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Pokroić miąższ bułki w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn. Do mielonego dodać jajko , bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką. Gotować w wywarze 20 minut. Wyjąć łyżka cedzakową. W garnuszku roztopić masło i wsypać mąkę -zamieszać. Wrzucić pokrojone grzyby ( jeśli mamy dodać Masło kurkowe). Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą ).
Pulpety w sosie grzybowym
Przygotować masę na pulpety dodajac jajko- namoczoną bułke i przyprawy
Pulpety w sosie grzybowym
Ugotowac pulpety na wywarze warzywnym ( moze być woda z kostka bulionową)
Pulpety w sosie grzybowym
Przygotować zasmażkę -dodać masło kurkowe-pokrojone grzyby i rozprowadzić go wywarem zmieszanym ze śmietanką
Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety przełożyc do sosu i chwilę dusić