Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim spodzie z szynką i serem
Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Do połowy szklanki wody kruszymy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min, aż rozczyn zacznie pracować, unosić się lekko. Wlewamy rozczyn i resztę ciepłej wody do mąki. Mieszamy ręką. Dolewamy oliwę z oliwek. Ugniatamy formując kulę.
Odstawiamy kule ciasta na ok 30-40 min. Jak podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, naciągamy ciasto formując kształt blaszki.
Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy plasterki szynki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Kiedy brzegi pizzy zaczną się rumienić, posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na kilka minut. Gotowe.
Odstawiamy kule ciasta na ok 30-40 min. Jak podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, naciągamy ciasto formując kształt blaszki.
Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy plasterki szynki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Kiedy brzegi pizzy zaczną się rumienić, posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na kilka minut. Gotowe.