Sposób przygotowania:
Ziołowy chłodnik w pomidorach
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub drobniutko pokroić.
Podsmażyć w rondelku cebulę z czosnkiem na tłuszczu, dodać pokrojoną cukinię i część ogórków pokrojonych w kostkę.
Dusić jeszcze około 5 minut i wlać wywar drobiowy lub warzywny i dusić 10 minut i ostudzić.
Szczypiorek zmiksować z maślanką i z pozostałą częścią ogórków. Wymieszać wszystko razem i przyprawić pieprzem oraz solą. Nakładać do wydrążonych pomidorów i posypać szczypiorkiem, schłodzić i podawać.
Podsmażyć w rondelku cebulę z czosnkiem na tłuszczu, dodać pokrojoną cukinię i część ogórków pokrojonych w kostkę.
Dusić jeszcze około 5 minut i wlać wywar drobiowy lub warzywny i dusić 10 minut i ostudzić.
Szczypiorek zmiksować z maślanką i z pozostałą częścią ogórków. Wymieszać wszystko razem i przyprawić pieprzem oraz solą. Nakładać do wydrążonych pomidorów i posypać szczypiorkiem, schłodzić i podawać.