mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne, soczyste rybki ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim.

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem
Filety z ryby rozmrażam przez kilka godzin na durszlaku aż całkowicie obciekną z wody. Osuszam je dokładnie papierowym ręcznikiem. Rybę kroję na mniejsze kawałki. Posypuję solą i pieprzem. Szpinak rozmrażam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Dodaję szpinak i duszę kilka minut. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam. Doprawiam do smaku. Ciasto francuskie rozmrażam, wałkuję na cienki placek i dzielę na 4 kwadraty (prostokąty). Każdy kawałek ciasta po bokach nacinam nożem tworząc paseczki. Na środku każdego placka kładę łyżkę szpinaku, kawałek ryby i trochę sera feta. Całość zakrywam przeplatając na przemian paseczki ciasta. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem. Posypuję sezamem i siemieniem lnianym. Wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 30 minut.
Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem
Ciasto francuskie wałkuję, dzielę na 4 części, na środek każdego kładę szpinak
Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem
Na szpinak kładę kawałek ryby i trochę sera feta
Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem
Paseczki ciasta przeplatam na przemian zakrywając zawartość
Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem
Rybki w cieście przenoszę na blachę i posypuję sezamem i siemieniem