migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Łosoś w pesto z zapiekany w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny łosoś w pesto z suszonych pomidorów i rukoli zapiekany w cieście francuskim

Łosoś w pesto z  zapiekany w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w pesto z zapiekany w cieście francuskim

 

  • 500-600 g filetu łososia bez skóry
  • 5 suszonych pomidorków z oleju
  • 40 g rukoli
  • 1 łyżka słonecznika Kresto
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • opakowanie ciasta francuskiego 375 g
  • jajko lub białko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w pesto z zapiekany w cieście francuskim
Rukolę, czosnek, suszone pomidory,słonecznik i olej zblenderowac na jednolią masę.Filety łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą. Nasmarowanego łososia dstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam rybkę. Ciasto posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto francuskie dzięki temu od razu otrzymamy gotowe porcje.
Łosoś w pesto z  zapiekany w cieście francuskim
Etap 1Rukolę, czosnek, suszone pomidory,słonecznik i olej zblenderowac na jednolią masę.
Łosoś w pesto z  zapiekany w cieście francuskim
Etap 2 Filety łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą.
Łosoś w pesto z  zapiekany w cieście francuskim
Etap 3 Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie
Łosoś w pesto z  zapiekany w cieście francuskim
Etap 4 Z ciasta francuskiego uformować rybkę