halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Złote skrzydełko czy nóżka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Apetyczny kurczaczek błyskawicznie znika ze stołu

Złote skrzydełko czy nóżka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złote skrzydełko czy nóżka

 

  • 4 skrzydełka
  • 4 udka
  • 4 podudzia
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • pieprz ,papryka sodka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Złote skrzydełko czy nóżka
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą dodajemy obrane jarzyny , podsmażoną na patelni cebulkę , ziarna pieprzu i niepełną łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu ok. 0,5 godziny. Powstały wywar możemy wykorzystać jako baza do zupy . Kiedy mięsko będzie już miękkawe wyjmujemy je aby lekko obeschło. Majonez i ketchup mieszamy razem z dodatkiem papryki słodkiej i pieprzu, tym sosem smarujemy mięso które następnie przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy w piekarniku aż skórka stanie się złocista
Złote skrzydełko czy nóżka
Mięso gotujemy z dodatkiem jarzyn i przypraw
Złote skrzydełko czy nóżka
aby mięsko byo smaczne a wywar nabrał ładnego koloro dodaję przysmażona cebulę
Złote skrzydełko czy nóżka
Po obgotowaniu mięsko przekładam na tackę i smaruję przygotowanym sosem
Złote skrzydełko czy nóżka
Tak przygotowane porcje układam na blaszce i opiekam w piekarniku na złoty kolor