Avatea

Avatea

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zmodyfikowane Pierożki w Sosie Łowicza

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedy odkryłam Sos Pieczarkowy Łowicza wiedziałam, że z tymi pierożkami będzie smakował znakomicie. I miałam rację!

Zmodyfikowane Pierożki w Sosie Łowicza

Składniki:

Zmodyfikowane Pierożki w Sosie Łowicza

 

  • Ziemniaczki
  • Ser biały
  • Cebulka
  • Wafel tortowy (nie okrągły)
  • bułka tarta lub mielone płatki kukurydziane
  • Sos Pieczarkowy
  • Sos Słodko-Kwaśny Pikantny

Sposób przygotowania:

Zmodyfikowane Pierożki w Sosie Łowicza
Jest coś takiego co każdy chyba lubi- są to pierogi. I wariacje na temat pierożków mogą być nieskończone. Jako, że za lepieniem nie przepadam to ktoś kiedyś mi podsunął pewien pomysł i po zmodyfikowaniu go (inaczej być nie może;) ) przedstawiam: Przygotowujemy farsz na pierogi ruskie. Ziemniaczki ugotowane, tłuczemy na kwaśne jabłko ;) W takie gorące wrzucamy serek biały – osobiście lubię pół na pół nieco soli i pieprzu i zeszklonej na maśle drobniutko pokrojonej cebulki. Mieszamy. I takim ciepłym farszem pierogowym smarujemy dokładnie wafle tortowe. Farsz powoduje, że wafle zmiękną i dadzą się zwinąć w rulon. Rulon kroimy na plastry takie ok. 1-2cm grubości. Pluskamy je w roztrzepanym jajku i maczamy w bułce tartej – choć ja osobiście wolę zmielone płatki kukurydziane. Smażymy z obu stron. Na talerzu zalewamy parującym Sosem Pieczarkowym Łowicza. Niektórzy wolą zamiast pieczarkowego Słodko-Kwaśny Pikantny. Z którym smakuje lepiej oceńcie sami. Naprawdę warto….PS nie podaję dokładnych ilości bo sama gotuję zwykle na oko. W zależności od ilości użytych ziemniaczków tyle samo serka a cebulka wg uznania. A sosu duuuuużo:)