beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Żołądki drobiowe duszone w  warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Żołądki drobiowe duszone w  warzywach

Składniki:

Żołądki drobiowe duszone w  warzywach

 

  • pół kilo żołądków drobiowych,
  • pół kilo różnych warzyw,
  • 1/3  szklanki śmietany 12%,
  • majeranek,
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 3  ząbki czosnku,
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe duszone w  warzywach
Żołądki umyć, oczyścić, błonnik usunąć, po czym umieścić w  osolonej wrzącej wodzie, dodać listek laurowy, majeranek i  posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie umyć, oczyścić i  opłukać warzywa, następnie je drobno pokrajać lub zetrzeć na tarce i  dodać do gotujących się żołądków, kiedy te zaczną nabierać miękkości. Całość gotować dalej do uzyskania całkowitej miękkości żołądków. Po ugotowaniu, żołądki wyjąć z  wywaru i  po ostygnięciu pokroić w  plasterki, włożyć do garnka, do smaku dodać nieco pieprzu i  soli, dodać odcedzone warzywa i  zalać śmietaną. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu. Gotowe podroby wyłożyć na salaterkę i  posypać natką pietruszki oraz koperkiem. Podawać z  papką z  ziemniaków z  dodatkiem surówki.