Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe duszone w warzywach
Żołądki umyć, oczyścić, błonnik usunąć, po czym umieścić w osolonej wrzącej wodzie, dodać listek laurowy, majeranek i posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie umyć, oczyścić i opłukać warzywa, następnie je drobno pokrajać lub zetrzeć na tarce i dodać do gotujących się żołądków, kiedy te zaczną nabierać miękkości. Całość gotować dalej do uzyskania całkowitej miękkości żołądków. Po ugotowaniu, żołądki wyjąć z wywaru i po ostygnięciu pokroić w plasterki, włożyć do garnka, do smaku dodać nieco pieprzu i soli, dodać odcedzone warzywa i zalać śmietaną. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu. Gotowe podroby wyłożyć na salaterkę i posypać natką pietruszki oraz koperkiem. Podawać z papką z ziemniaków z dodatkiem surówki.