LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Żołądki drobiowe w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczny i tani obiad.

Żołądki drobiowe w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki drobiowe w pomidorach

 

  • żołądki drobiowe 60 dag
  • cebula 2
  • pomidory bez skórki 1 puszka
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • Vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • sól, majeranek, papryka w proszku
  • maggi, sos sojowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w pomidorach
Żołądki umyć dokładnie i ugotować w małej ilości wody. Odcedzić, pokroić w plastry, ponownie zalać wodą, dodać Vegetę, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i zagotować. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła. Włożyć do żołądków i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory, doprawić do smaku solą, papryką, majerankiem, maggi, sosem sojowym i dusić do miękkości żołądków. W tym czasie przygotować zasmażkę: mąkę rozprowadzić w roztopionym, gorącym maśle na jednolitą masę. Dodać do potrawy i gotować do jej zgęstnienia, ciągle mieszając. Podawać z ziemniakami.
Żołądki drobiowe w pomidorach
Gotowanie żołądków drobiowych do dania z pomidorami.
Żołądki drobiowe w pomidorach
Krojenie ugotowanych żołądków drobiowych.
Żołądki drobiowe w pomidorach
Szklenie na maśle piórek cebuli do żołądków.
Żołądki drobiowe w pomidorach
Przygotowanie zasmażki do dania z żołądków.