Sposób przygotowania:
Żołądki w sosiku
Żołądki dokładnie umyc.
Powykrawac tłuszczyk,następnie przeciąc wzdłuż(żeby nie było widac że to żołądki,bo nie wszyscy je lubia.Ja jak już przetne na pół to tę połówkę w poprzek jeszcze przekrajam)
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę az uzyskaja miekkośc i nie będa krwiste,podsypuję troche Vegetą żeby miały smaczek.Następnie dodaję pokrojona w piórka cebulę i wszystko smaże az cebula się zarumieni.
Gdy nabierze koloru zalewam wszystko wodą i duszę aż zrobi się tzw. wywar z żołądków,dodaję jeszcze trochę Vegety,ziół prowansalskich oraz szczyptę ostrej papryki.Doprawiam wszystko do smaku.
Co jakis czas nalezy podlac wodą.jeżeli wywarek mamy już gotowy do kubka z zimną woda dodaje mąkę pszenną żeby zagęsci sos który powstał z żołądków..poźniej troche śmietany do zabielenia i gotowe!!:) ..
Mój narzeczony nie lubi żołądków,a te mu bardzo smakowały,coprawda nie wiedział ze to żołądki :tak to przyżadziłam.W RAZIE PYTAN PISZCIE NA PRV:)ODPOWIEM :)
Można je podac z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z kaszą jęczminną PYCHOTA..D polecam do garczka w którym gotuje sie ryż dosypac niewielką ilośc curry kolorek ryżu bedzie żółtawy,to bardzo ładnie i smakowicie wygląda.Tylko nie przesadzcie z CURRY:)
Powykrawac tłuszczyk,następnie przeciąc wzdłuż(żeby nie było widac że to żołądki,bo nie wszyscy je lubia.Ja jak już przetne na pół to tę połówkę w poprzek jeszcze przekrajam)
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę az uzyskaja miekkośc i nie będa krwiste,podsypuję troche Vegetą żeby miały smaczek.Następnie dodaję pokrojona w piórka cebulę i wszystko smaże az cebula się zarumieni.
Gdy nabierze koloru zalewam wszystko wodą i duszę aż zrobi się tzw. wywar z żołądków,dodaję jeszcze trochę Vegety,ziół prowansalskich oraz szczyptę ostrej papryki.Doprawiam wszystko do smaku.
Co jakis czas nalezy podlac wodą.jeżeli wywarek mamy już gotowy do kubka z zimną woda dodaje mąkę pszenną żeby zagęsci sos który powstał z żołądków..poźniej troche śmietany do zabielenia i gotowe!!:) ..
Mój narzeczony nie lubi żołądków,a te mu bardzo smakowały,coprawda nie wiedział ze to żołądki :tak to przyżadziłam.W RAZIE PYTAN PISZCIE NA PRV:)ODPOWIEM :)
Można je podac z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z kaszą jęczminną PYCHOTA..D polecam do garczka w którym gotuje sie ryż dosypac niewielką ilośc curry kolorek ryżu bedzie żółtawy,to bardzo ładnie i smakowicie wygląda.Tylko nie przesadzcie z CURRY:)