zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2329]

Żołądki z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

kolejna odsłona moich ulubionych żołądków

Żołądki z kalafiorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żołądki z kalafiorem

 

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 kalafiora
  • 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 250 g mrożonej mieszanki chińskiej
  • 500 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • mix chili jalapeno do smaku
  • 5 łyżek sosu chili słodko pikantnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Żołądki z kalafiorem
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę ( nie musi być drobno ). Kalafiora podzielić na różyczki. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego opłukać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, i dalej smażyć. Dodać przyprawy, sos chili, podlać wodą i dusić 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę, koperek, mieszankę chińska i kalafiora. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią powstały sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.
Żołądki z kalafiorem
wszystkie składniki dusić do miękkości ...