Sposób przygotowania:
Flaczki z gęsich podrobów
Przebrane i wstępnie oczyszczone serduszka i żołądki umyć i przełożyć do dużego garnka.
Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler i marchewkę oraz trochę przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości.
Odcedzić wywar, dodać utarte na największych oczkach tarki marchewki oraz seler. Dosypać majeranek, lubczyk, kminek, imbir i paprykę mieloną. Gotować kilka minut na małym płomieniu nie dopuszczając do wrzenia.
W międzyczasie wystudzić i pokroić w paski serca i żołądki. Wywar doprawić przyprawą warzywną, gałką muszkatołową, mieloną kolendrą oraz pieprzem ziołowym.
Dodać pokrojone podroby i gotować na małym ogniu 10-15 minut. W tym czasie pokroić i dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki, cieniutko pokrojony por oraz łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki.
Kiedy warzywa zmiękną doprawić zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub utartym na drobnej tarce.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler i marchewkę oraz trochę przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości.
Odcedzić wywar, dodać utarte na największych oczkach tarki marchewki oraz seler. Dosypać majeranek, lubczyk, kminek, imbir i paprykę mieloną. Gotować kilka minut na małym płomieniu nie dopuszczając do wrzenia.
W międzyczasie wystudzić i pokroić w paski serca i żołądki. Wywar doprawić przyprawą warzywną, gałką muszkatołową, mieloną kolendrą oraz pieprzem ziołowym.
Dodać pokrojone podroby i gotować na małym ogniu 10-15 minut. W tym czasie pokroić i dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki, cieniutko pokrojony por oraz łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki.
Kiedy warzywa zmiękną doprawić zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub utartym na drobnej tarce.
Podawać z ulubionym pieczywem.