Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Flaczki z gęsich podrobów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka zupa świetnie smakuje posypana posiekaną świeżą natką pietruszki albo startym żółtym ostrym serem.

Flaczki z gęsich podrobów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaczki z gęsich podrobów

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z gęsich podrobów
Przebrane i wstępnie oczyszczone serduszka i żołądki umyć i przełożyć do dużego garnka.

Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler i marchewkę oraz trochę przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości.

Odcedzić wywar, dodać utarte na największych oczkach tarki marchewki oraz seler. Dosypać majeranek, lubczyk, kminek, imbir i paprykę mieloną. Gotować kilka minut na małym płomieniu nie dopuszczając do wrzenia.

W międzyczasie wystudzić i pokroić w paski serca i żołądki. Wywar doprawić przyprawą warzywną, gałką muszkatołową, mieloną kolendrą oraz pieprzem ziołowym.

Dodać pokrojone podroby i gotować na małym ogniu 10-15 minut. W tym czasie pokroić i dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki, cieniutko pokrojony por oraz łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki. 

Kiedy warzywa zmiękną doprawić zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub utartym na drobnej tarce.

Podawać z ulubionym pieczywem.
Flaczki z gęsich podrobów
Serca i żołądki ugotować do miękkości z przyprawami oraz selerem i marchewką.
Flaczki z gęsich podrobów
Miękkie mięso, seler i marchewkę odcedzić i ostudzić.
Flaczki z gęsich podrobów
Mięso pokroić w paseczki a marchewkę zetrzeć.