misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Żołędzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe kruche ciasteczka przełożone kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i ozdobione lukrem cytrynowym oraz migałem z odrobiną czekolady

Żołędzie

Składniki:

Żołędzie

 

  • CIASTO
  • 6 żółtek gotowanych przetartych przez sitko
  • 200g cukru pudru
  • 400g margaryny
  • 600g mąki

 

  • LUKIER
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

  • PONADTO
  • dobre powidła śliwkowe
  • migdały
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Żołędzie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Mozna je na chwilę schłodzić w lodówce.


Rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii i wykrawać małe kółka np. kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.


Wystudzić i posklejać powidłami po 2 kółeczka.

Migdały sparzyć i obrać ze skórki, podzielić na połówki. Rozpuścić polewę czekoladową i każdą połówkę migdała od grubszej strony zanurzyć w polewie, odłożyć do zastygnięcia.


Z soku z cytryny i pudru cukru zrobić dość gęsty lukier, nakładać lukier nożem na każde ciastko i od razu nałożyć migdał, odstawić do wysuszenia lukru.

SMACZNEGO!