mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zraziki cielęce w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatne zawiniątka z lekkim nadzieniem i owocowym sosem

Zraziki cielęce w sosie cytrynowym

Składniki:

Zraziki cielęce w sosie cytrynowym

 

  • 100g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • 4 kotlety cielęce po 150g
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 300ml czerwonego wina
  • 300ml bulionu cielęcego
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Zraziki cielęce w sosie cytrynowym
Suszone pomidory zalać wrzącą wodą, moczyć 20minut. Odcedzić, posiekać, wymieszać z kaparami, przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i oregano, posmarować masą pomidorową. Kotlety zwinąć i związać nicią. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Cebule oczyścić, umyć, posiekać. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć, umyć, pokroić w plastry. W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić zrazy. Dodać cebulę i selera, przesmażyć, wymieszać z przecierem pomidorowym. Chwilę gotować, wlać wino i bulion, zagotować. Dodać cytrynę, wstawić do piekarnika i dusić 70minut. Gotowe zrazy i plastry cytryny wyjąć z brytfanny, odstawić do ciepłego piekarnika. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem i udekorować cytryną.

Tagi:

kapary