Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zraziki cielęce wyborne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zraziki można podawać z surówką z cykorii.

Zraziki cielęce wyborne

Składniki:

Zraziki cielęce wyborne

 

  • 80 dag cielęciny z udźca
  • 8 plasterków słoniny
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 2 kajzerki
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • pieprz, sól

 

 

Sposób przygotowania:

Zraziki cielęce wyborne
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Pieczarki umyć, pokroić
i usmażyć na oleju na patelni. Następnie bułkę i pieczarki
połączyć razem, dodać drobno pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz. Mięso pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów i rozbić na duże prostokątne płaty. Każdy plaster posmarować farszem, złożyć jak krokiet, owinąć plastrem słoniny i przewiązać nitką na krzyż. Zraziki obsmażyć na oliwie na złoty kolor, przełożyć do rondla podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około
40 minut. Przed podaniem zdjąć nitkę i słoninę.
Podawać z kopytkami lub ziemniakami.