Sposób przygotowania:
Zraziki w cukiniowej kołderceZraziki
Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajko oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. W następnej kolejności przecier pomidorowy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Formujemy z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Cukinia
Cukinie myjemy i odcinamy tak zwane piętki, potem kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ja miałam młode cukinie dlatego pokroiłam ze skórką bo była miękka. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do wrzątku na dwie minuty. Wyjmujemy i studzimy.
Zawijanie
Każdą kuleczkę mięsa zawijamy w plasterek przestudzonej cukinii. Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Sos
W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę pszenną i smażymy przez około dwie minuty.Powstała zasmażkę rozprowadzamy mlekiem cały czas mieszając aby nie powstały nam grudki aż się zagotuje. Powstały sos beszamelowy przyprawiamy do smaku solą mielonym czarnym pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Wykańczanie
Gorący sos wlewamy do naczynia z rulonikami. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni mniej więcej przez około 45 minut.