Sposób przygotowania:
Zrazy drobiowe nadziewane porami
Piersi z kurczaka umyć, rozbić, oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Odstawić. Z porów odciąć tylko białą część umyć i pokroić w plasterki, następnie przelać na sicie wrzątkiem i odcedzić. Zeszklić pory na rozgrzanym maśle i wlać 2-3 łyżki wody. patelnie zdjąć z ognia, do porów dodać ser, śmietanę a po chwili jajko. Nadzienie doprawić sola i pieprzem i wymieszać. Wstawiamy ryż. Rozbite piersi układamy po dwie zakładając brzegi na siebie. Farsz dzielimy na pół i rozkładamy na mięso. Zwijamy jak duże zrazy (można też farsz nałożyć na jedna pierś i przykryć drugą) owijamy nitką albo spinamy wykałaczkami. Zrazy obrumieniamy na oleju w brytfannie z obu stron. Podlać winem lub wodą i dusić pod przykryciem ok.15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy. Ściągamy nitki ze zrazów i mięso kroimy na grube plastry. Na koniec robimy sos: śmietanę mieszamy z pasta kawiorową i dodajemy powoli sos powstały podczas duszenia zrazów. Nie gotujemy! Sos dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem.
thegrooba