Sposób przygotowania:
Zrazy mielone w warzywach
Mielone mięso wyrobić z namoczoną i odcisniętą bułką, solą, pieprzem, zieleniną i surowym jajkiem.
Podzielić na porcje.
Uformować okrągłe, lekko spłaszczone zrazy.
Obtoczyć je w mące, obsmażyć w części oleju.
Warzywa oczyścić, pokroić w cienkie paski.
Na pozostałym oleju krótko podsmażyć warzywa.
Podlać je niecałą szklanką wody.
Ułożyć na powierzchni zrazy i razem dusić około 20 minut.
Zdjąć zrazy, a warzywa oprószyć maką.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku, zagotować.
Ułożyć na talerzach warzywa obok zrazów.
Podzielić na porcje.
Uformować okrągłe, lekko spłaszczone zrazy.
Obtoczyć je w mące, obsmażyć w części oleju.
Warzywa oczyścić, pokroić w cienkie paski.
Na pozostałym oleju krótko podsmażyć warzywa.
Podlać je niecałą szklanką wody.
Ułożyć na powierzchni zrazy i razem dusić około 20 minut.
Zdjąć zrazy, a warzywa oprószyć maką.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku, zagotować.
Ułożyć na talerzach warzywa obok zrazów.