jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zrazy mielone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zrazy mielone w warzywach, danie na obiad o każdej porze roku

Zrazy mielone w warzywach

Składniki:

Zrazy mielone w warzywach

 

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 5 dag bułki
  • sól
  • pieprz
  • zielenina świeża
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler - kawałek
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zrazy mielone w warzywach
Mielone mięso wyrobić z namoczoną i odcisniętą bułką, solą, pieprzem, zieleniną i surowym jajkiem.
Podzielić na porcje.
Uformować okrągłe, lekko spłaszczone zrazy.
Obtoczyć je w mące, obsmażyć w części oleju.
Warzywa oczyścić, pokroić w cienkie paski.
Na pozostałym oleju krótko podsmażyć warzywa.
Podlać je niecałą szklanką wody.
Ułożyć na powierzchni zrazy i razem dusić około 20 minut.
Zdjąć zrazy, a warzywa oprószyć maką.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Przyprawić do smaku, zagotować.
Ułożyć na talerzach warzywa obok zrazów.