Sposób przygotowania:
Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Szynkę kroimy w duże plastry grubości kilku milimetrów. Rozbijamy tłuczkiem. Solimy oraz przyprawiamy papryką słodką. Dodatkowo posypujemy majerankiem. Cebule kroimy w kosteczkę. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę wraz z marchewką przez kilkanaście minut. Zagęszczamy keczupem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i zdejmujemy. Tak przygotowany farsz nakładamy na plastry szynki. Zwijamy w ruloniki i przyciskamy (można sobie dopomóc bądź wykałaczkami, bądź roladki związać nitką). Uformowane zrazy obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy zrazy i rumienimy na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy na patelnię resztę farszu (jeśli nie zmieścił się do zrazów) i zalewamy wywarem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut. Smacznego.