pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tak przygotowane zrazy wybornie smakują z kaszą jęczmienną i ogórkiem małosolnym

Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym

 

  • szynka wieprzowa 60 dag
  • sól do smaku
  • papryka czerwona do posypania
  • majeranek do posypania
  • cebula czerwona 1
  • cebula 1
  • marchewka 5
  • tymianek 1 szczypta
  • keczup 2 łyżki
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • masło 1 łyżka
  • wywar warzywny 400ml

Sposób przygotowania:

Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Szynkę kroimy w duże plastry grubości kilku milimetrów. Rozbijamy tłuczkiem. Solimy oraz przyprawiamy papryką słodką. Dodatkowo posypujemy majerankiem. Cebule kroimy w kosteczkę. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę wraz z marchewką przez kilkanaście minut. Zagęszczamy keczupem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i zdejmujemy. Tak przygotowany farsz nakładamy na plastry szynki. Zwijamy w ruloniki i przyciskamy (można sobie dopomóc bądź wykałaczkami, bądź roladki związać nitką). Uformowane zrazy obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy zrazy i rumienimy na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy na patelnię resztę farszu (jeśli nie zmieścił się do zrazów) i zalewamy wywarem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut. Smacznego.
Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Marchewkę trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, Całość smażymy na maśle
Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Plastry szynki rozbijamy i przyprawiamy papryką i majerankiem
Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Usmażony farsz nakładamy na szynkę i zawijamy
Zrazy wieprzowe z farszem marchewkowym
Propozycja podania z ogórkiem małosolnym i kaszą jęczmienną