Sposób przygotowania:
Zrazy wieprzowe z niespodzianką
Łopatkę pokroić na części i każdą cześć rozbić tłuczkiem na kotlet. Każdy kotlet posypać z obu stron przyprawą cygańską i odstawić do lodówki na 1h. Jajko ugotować na twardo, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białą kiełbaskę oraz ser żółty również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko, ser oraz kiełbaskę wymieszać razem, dodać musztardę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na przygotowane kotlety i zwinąć w małą roladkę spinając dokładnie wykałaczkami. Zraziki zrumienić z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i vegety, a następnie włożyć zrumienione zraziki i dusić ok. 40 min do miękkości. Po tym czasie zrazy wyjąć, a sos doprawić do smaku i jeśli jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Następnie zrazy włożyć do gotowego sosu i jeszcze 5min. Gotowe zraziki z sosem podawać z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.