kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zrazy wołowe w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super jedzonko lekkostrawne idealnie prezentuje się z kasza gryczaną.

Zrazy wołowe w sosie grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zrazy wołowe w sosie grzybowym

 

  • 1 kg schabu wołowego (może być i szynka wołowa)
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3-4 cebule
  • 1 słoiczek musztardy stołowej
  • 1/2 kg grzybów leśnych lub pieczarek
  • Do smaku:
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie.
  • olej lub inny tłuszcz
  • bawełniana nić

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Wołowinę kroimy na plastry o grubości ok.1cm. Delikatnie rozbijamy (wystarczy z jednej strony) i każdy smarujemy musztardą. Odstawiamy do lodówki by mięso ''struchlało''. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Na płaty mięsa nakładamy farsz z boczku i zwijamy zraziki, owijając je bawełnianą nitką. Obsmażamy na patelni i przekładamy do rondla, podlewamy wodą dodajemy przyprawy do smaku. Grzyby odparowujemy na patelni i delikatnie je podsmażamy. Przekładamy je do rondla z zrazami i całość dusimy na małym ogniu ok.3 godzin. Wyjmujemy zrazy odwijamy z nitek i podajemy np. z kaszą gryczaną polewając sosem.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Etap 1Plastry wołowej szynki możemy wcześniej wymoczyć w wodzie z solą i czosnkiem-będą aromatyczniejsze.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Etap 2wędzony boczek uprażony z cebulką.