agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepyszna miękka wołowina z chrupiącym ogórkiem.

Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem

 

  • bitki wołowe 5 szt
  • bekon surowy 10 plastrów
  • przyprawa do duszenie mięsa
  • pieprz
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • ziemniaki 5 dużych
  • pieprz sól, 1 szczypta
  • jajko 1 szt
  • mąka 5 łyżek
  • sosier 2 łyżki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem
Bitki wołowe, opłukać i osuszyć. Przełożyć na talerz i obficie posypać przyprawą do duszenia mięsa oraz pieprzem. Dobrze nasmarować z obu stron. Na każdym plastrze mięsa układać dwa plastry bekonu oraz jednego ogórka konserwowego. Zawijać w rulony. Mięso można związać nitką. Na patelni rozgrzać olej. Dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron( mnie zajęło to 15 minut) Po tym czasie podlać mięso gorącą , przegotowaną wodą, dodać sosier, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok godzinki. Ziemniaki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce - najdrobniejsze oczka. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Mięso podawać na placku ziemniaczanym polane sosem z duszenia. Smacznego:)
Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem
na każdym plastrze wołowiny układać bekon oraz ogórka
Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem
mięso podlac wodą dodać sosier i dusić ok 1 godzinki
Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem
placki ziemniaczane usmażyć na złoty kolor z obu stron
Zrazy wołowe z bekonem i ogórkiem
gotowe mięso serwować na placku polane sosem