Sposób przygotowania:
zrazy wołowe zawijane
ogórki pokroić w słupki, cebulę w krążki,pomidora na ćwiartki a marchewkę w kostkę.mięso pokroić na plastry, lekko osolić i posmarowac musztardą .na plastrach mięsa ułożyć plasterki boczku, słupki ogórka i krążki cebuli.każdy plaster mięsa ciasno zwinąć i obwiązać nicią kuchenną .w garnku rozgrzać olej i obsmażyć silnie zrazy ze wszystkich stron.dodać pomidora i marchewkę i krótko przesmażyć ,.wlac 3/4l wody ,doprawić solą i pieprzem.przykryć i dusić ok. 11/2 godz na wolnym ogniu.następnie wyjąć zrazy a wytworzony w czasie duszenia sos przecedzić do drugiego garnka.przetrzeć przez sito uduszone warzywa i połączyć z sosem,zagotować.i zagęścić mąką ziemniaczaną .