Sposób przygotowania:
Zrazy wołowe zawijane
Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry, rozbić dokładnie tłuczkiem do mięsa, posolić, posypać czarnym mielonym pieprzem. Każdy plaster mięsa po jednej stronie posmarować musztardą.
Słoninę lub boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Kiszone ogórki pokroić w słupki. Na każdym plastrze mięsa układać po plasterku cebuli, pasku słoniny lub boczku, kawałku ogórka. Mięso ciasno zwinąć, zabezpieczyć wykałaczkami lub białą nitką, obtoczyć w mące, smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu zrazy podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Zrazy podawać z kaszą gryczaną lub kluskami oraz z surówką z czerwonej kapusty.
Słoninę lub boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Kiszone ogórki pokroić w słupki. Na każdym plastrze mięsa układać po plasterku cebuli, pasku słoniny lub boczku, kawałku ogórka. Mięso ciasno zwinąć, zabezpieczyć wykałaczkami lub białą nitką, obtoczyć w mące, smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu zrazy podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Zrazy podawać z kaszą gryczaną lub kluskami oraz z surówką z czerwonej kapusty.