cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Zrazy wołowe zawijane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zawijane zrazy z wołowiny

Zrazy wołowe zawijane

Składniki:

Zrazy wołowe zawijane

 

  • 500 g mięsa wołowego bez kości (najlepiej polędwicy wołowej),
  • 100 g słoniny lub wędzonego boczku,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • musztarda,
  • 1 cebula,
  • mąka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe zawijane
Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry, rozbić dokładnie tłuczkiem do mięsa, posolić, posypać czarnym mielonym pieprzem. Każdy plaster mięsa po jednej stronie posmarować musztardą.

Słoninę lub boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Kiszone ogórki pokroić w słupki. Na każdym plastrze mięsa układać  po plasterku cebuli, pasku słoniny lub boczku, kawałku ogórka. Mięso ciasno zwinąć, zabezpieczyć wykałaczkami lub  białą nitką, obtoczyć w mące, smażyć  w rondlu na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu zrazy podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Zrazy podawać z kaszą gryczaną lub kluskami oraz  z surówką z czerwonej kapusty.

Tagi:

mięso beza bezy