migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna propozycja na wielkanocny obiad i nie tylko. Karkóweczka nadziana jest podwójnie mięskiem mielonym i jajkiem.

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane

 

  • 5 dużych plastrów karkówki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • majeranek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz
  • 3liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułke tarta i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso zmieniło kolor. Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w półplastry cebuli. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn odparuje w trakcie duszenia to podlać jeszcze odrobiną wody lub bulionu. Gotowe zrazy podawać z ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Plastry karkówki lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem.
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko.
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Zrazy obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby zmieniły kolor.
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w półplastry cebuli.