Sposób przygotowania:
Zrazy z karkówki z mięsem mielonym
Duże plastry mięsa natrzeć roztartym ze solą czosnkiem. Oprószyć pieprzem i odstawić w chłodne miejsce no ok20 mi n. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, 1/4 pokrojonej drobno cebuli, 2-3 łyżki wody i wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku i zarabiamy mięsną masę. Ogórki najlepiej małe kroimy na połowy. Paprykę kroimy na 6 słupków. Masę mięsną dzielimy na 6 części. Na plastrach mięsa kładziemy masę mięsną, kawałek ogórka, słupek papryki. Zawijamy zrazika. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki. Dodajemy resztę pokrojonej cebuli. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę mięsną i dusimy do miękkości. Na koniec duszenia zrazy oprószamy mąką i mieszamy. Jeśli potrzeba podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku.