cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Zrazy z karkówki ze śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie dosyć trudne, dla 4 osób

Zrazy z karkówki ze śliwką

Składniki:

Zrazy z karkówki ze śliwką

 

  • Chuda karkówka wieprzowa – 700 gramów
  • Ogórki kiszone – 4 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki średniej wielkości
  • Musztarda sarepska – 50 gramów
  • Majeranek – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 50 gramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa KNORR – 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Czarny pieprz – do smaku
  • Suszona śliwka – 20 gramów

Sposób przygotowania:

Zrazy z karkówki ze śliwką
1. Cebulę pokrój w plastry, podsmaż i odstaw na bok do ostygnięcia. 2. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki. 3. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, a następnie posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu. Następnie nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku. 4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową KNORR i duś, aż mięso będzie miękkie. 5. Zrazy podawaj z kaszą i surówką.

Tagi:

śliwki