aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Zrazy z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Fajny pomysł na smaczne danie obiadowe.

Zrazy z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy z ryżem

 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 10 dag ryżu
  • 0,5 pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Zrazy z ryżem
Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy razem i formujemy zrazy, obtaczamy w mące, smażymy na oleju, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy 40 minut.
Zrazy z ryżem
Do mięsa dodajemy marchewką i pietruszkę starte na tarce oraz czosnek.
Zrazy z ryżem
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy.
Zrazy z ryżem
Formujemy zrazy, obtaczamy je w mące ze wszystkich stron.
Zrazy z ryżem
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Tagi:

ryż mięso